De oude varkensstal die nog prominent op het perceel van Vlagheide 8a in de voormalige gemeente Schijndel staat, is overwoekerd met klimop. Logisch, want al in 1992 stopte pa Gloudemans met zijn gemengde bedrijf van melkvee, varkens en jong vee. “Ons pap was een boer in hart en nieren”, vertelt Gloudemans met liefde. “Hij was en is één met de dieren en de natuur. Maar destijds veranderde door alle regelgeving het ‘boer zijn’. Om door te gaan zou hij fors moeten opschalen Ook alle administratie zag hij niet zitten. ‘Als ik doorga op mijn manier, boer ik mezelf misschien kapot’, zei hij mij en mijn broers. Opvolging door één van ons hebben we grondig overwogen, maar in goed overleg hebben we besloten hier niet voor te gaan. Zij werken nu in de landinrichting en het varkensvoer.”
Gloudemans zelf ging Technische Bedrijfskunde studeren aan de Technische Universiteit in Eindhoven. Ze werkte 22 jaar bij Vanderlande in Veghel, een bedrijf dat logistieke transport- en sorteer systemen maakt. Recentelijk zei ze haar mooie carrière vol reizen en zekerheden vaarwel om ondernemer te worden. Het plan? ‘Village Départ’ creëren: een wielercafé met outdoorcentrum, compleet met horeca, vergaderruimtes en overnachtingsmogelijkheden.
Aan tafel
“Een jaar of vijf geleden zaten we met ons gezin aan tafel”, vertelt Gloudemans. “Mijn ouders spraken de wens uit dat één van hun kinderen in het ouderlijk huis zou gaan wonen en zijzelf een mantelzorgwoning op het terrein van in totaal bijna vijf hectare zouden betrekken. We zagen alle drie kansen, maar ook belemmeringen en valkuilen. Dit veranderde toen ik met mijn fietsclub aan het rijden was, ik ben een fanatieke wielrenster. We belandden bij Cyklist, een wielercafé in Eindhoven. Ik vond het direct een fantastische plek. Tussen de oude fietsen en wielershirts hing een stoere sfeer, met liefde voor de sport. ‘Als ik ruimte had, wist ik het wel’, zei een clubgenoot tegen me. Op dat moment ging er bij mij een lampje branden.”
Recreatieve hotspot
Gloudemans ging broeden op een eerste businessplan en legde dit voor aan haar ouders en broers. “Allemaal ondernemers, die schrikken niet van een wild idee.” Ze ziet een stoere plek voor zich, waar de wielersport en het goede, Bourgondische leven samenkomen. Een plek waar bedrijven in de ochtend kunnen vergaderen en in de middag als teambuilding per mountainbike de Vlagheide kunnen bedwingen. Zes vakantiehuisjes bieden overnachtingsplekken. De Vlagheide is voormalig heidegebied. Later werd het een vuilstortplaats, waardoor er een tientallen meters hoge heuvel is ontstaan. Gloudemans’ idee sluit perfect aan bij de recreatieve plannen van de nog jonge fusiegemeente Meierijstad, die drie locaties aangewezen heeft als ‘recreatieve hotspot’, waaronder de Vlagheide. Gloudemans: “De natuurwaarde van de plek heeft zich al bewezen. Mijn vader heeft twee enorme vijvers aangelegd. Eentje heeft een eiland waarop een vakantiehuisje staat. Er is een doolhof van wilgentakken en mensen wandelen graag over ons terrein. Recreanten weten deze plek al goed te vinden.” Haar accountant reageert aanvankelijk minder enthousiast: “Kun je geen hobby zoeken die minder geld kost?”
Zo’n 2,5 jaar geleden presenteerde Gloudemans haar plan aan gemeente Meierijstad. Erik van Nuland, die de ontwikkeling van de Vlagheide voor Meierijstad begeleidt, wees haar op VABIMPULS. Gloudemans: “Ik dacht dat ik niet in aanmerking kwam voor een voucher omdat het bedrijf al zo lang geleden gestopt is, maar ‘vrijstaande agrarische bebouwing’ is het nog altijd, dus ik kon wel meedoen.” De ervaren deskundige Wiet van Meel werd vanuit VABIMPULS gekoppeld aan de casus van Gloudemans.
Verbinden
“We hadden direct een klik”, benadrukt Gloudemans. “Wiet weet precies waar hij op moet letten qua bestemmingsplaninrichting, hij kent de mensen en de wegen bij de gemeente en de provincie. Hij weet feilloos en snel de juiste mensen met elkaar om tafel te krijgen. Dat was ook nodig, want hoewel Meierijstad enthousiast was en zei dat alle seinen op groen stonden, bleken er her en der toch nog wel wat rode vlaggetjes te wapperen. “Persoonlijke tegenwerking heb ik niet ervaren, maar mijn droom en de vele regels waar overheden zich aan moeten houden, moesten nog wel bij elkaar komen. Dat kan VABIMPULS heel goed. Er zitten kundige procesbegeleiders die ondernemers en bestuurlijke organen weten te verbinden.”
Een jonge gemeente, personele wisselingen, een hoge werkdruk, uitdagingen qua dossieroverdracht, corona: allemaal zaken die deze casus niet versnelden. Van Meel: “Ik had primair een verbindende rol. Eerst heb ik alle relaties tussen de verschillende partijen verbeterd. Ik denk ook dat ik wat rust heb gebracht binnen het gezin Gloudemans, dat zie ik ook als mijn taak. Ook VABIMPULS-deskundige Anco Sneep heeft daar een goede rol in gespeeld. Vervolgens heb ik enige druk uitgeoefend om het proces los te trekken en de vaart erin te brengen. Dit geldt ook voor Peer Verkuijlen, projectleider van VABIMPULS. Gemeente Meierijstad zette uiteindelijk de ervaren Marijn Hartgerink op het project, die vanuit die hoek zaken in beweging heeft gebracht.”
Katalysator
Gloudemans is vol lof over de rol van VABIMPULS. “Wiet wist met zijn kennis, netwerk en staat van dienst in mum van tijd de pijnpunten op een rij te zetten en deze met kleine aanpassingen oplossen. Hij kan heel snel analyseren en focussen op de echt belangrijke zaken, zonder te verzanden in details. Bovenal is hij een katalysator op menselijk vlak. Hij heeft ervoor gezorgd dat we het intensieve traject ook als gezin konden blijven behappen. Dat aspect vindt VABIMPULS heel belangrijk en dat vind ik mooi.”
“Wat ik bij iedere casus doe, is de omgeving lezen en gebruiken”, aldus Van Meel. “Veel mensen hebben de neiging vooral naar zichzelf en minder naar hun fysieke en sociale omgeving te kijken. Deze analyseer ik: ruimtelijk, economisch en menselijk. Zit je leefomgeving wel te wachten op jouw plannen? Dat is een belangrijke vraag om kritisch te stellen. En ja, ik probeer rust te brengen. Dat zie ik ook als een taak van VABIMPULS. Het is belangrijk dat mensen zich kunnen ontwikkelen en hun dromen waar kunnen maken.”
Balans
Dit lijkt gelukt wat betreft de plannen van Gloudemans. De laatste bezwaartermijn van het bestemmingsplan is verstreken. De sloop- en bouwvergunningen worden voorbereid. “Wat ik mooi vind aan VABIMPULS is dat ze echte voorvechters zijn van het verhogen van de kwaliteit in het buitengebied”, zo stelt Gloudemans. “Ze kijken en denken scherp mee om iets moois te maken binnen de kaders van wat ruimtelijk mogelijk is. Er wordt altijd gezocht naar een goede balans.”
Roeping gevonden
Gloudemans woont inmiddels met haar tienerdochter weer in haar ouderlijk huis. Samen met haar oudste broer is ze eigenaar van Village Départ, zelf is ze verantwoordelijk voor de exploitatie. “Ik hoop dat na de bouwvak de eerste schop de grond in kan en dat we in het voorjaar van 2024 de eerste biertjes kunnen tappen. Op dit moment werk ik bij Cyklist in Eindhoven, daar waar mijn plan begon, om horeca-ervaring op te doen. Ik wil mensen straks laten genieten van de plek waar ik zelf ook zo van geniet. Volgens mij heb ik mijn roeping gevonden.”